Meer wandelen kan duizenden levens redden

In het rapport ‘Walking Works’ van de Britse wandelfederatie Rambles en kankerstichting Macmillan wordt nogmaals benadrukt dat wandelen een ideaal tegengif kan zijn voor hart- en vaatziekten, maar dat meer lichaamsbeweging ook een positief effect kan hebben op kanker, Alzheimer en ouderdomsdiabetes (Diabetes type 2).

‘Inactiviteit is een wereldwijde epidemie die moet bestreden worden voor het te laat is’, aldus de onderzoekers. Elke week minstens de aanbevolen 150 minuten (of 2,5 uur) wandelen zou onze levensduur met drie jaar kunnen verlengen, maar het zijn vooral de concrete cijfers uit het rapport (weliswaar over de Britse bevolking) die doen verbazen:

  • Meer wandelen zou elk jaar 37.000 levens redden
  • Zou voorkomen dat elk jaar 12.000 met spoed worden behandeld voor hartziekten
  • Zou elk jaar 6.700 gevallen van borstkanker voorkomen
  • Zou elk jaar 4.700 gevallen van darmkanker voorkomen
  • Zou elk jaar tot bijna 300.000 minder gevallen van diabetes type 2 leiden

Een studie die vorige week in de British Medical Journal verscheen, toonde al aan dat beweging soms net hetzelfde effect kan hebben als geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten. Bij mensen die een beroerte hebben gehad, werkt beweging zelfs beter, zo bleek. Recent onderzoek van de American Cancer Society toonde dan weer aan dat een uur wandelen per dag een significante invloed heeft op het risico tot borstkanker.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20131008_00780312

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.