Eiwitrijke diëten verhogen het risico op nierziekten

Eiwitrijke diëten (proteïnediëten), zouden het risico om op lange termijn nierziekten te ontwikkelen verhogen en zouden de urinemarkers en de morfologische markers van de nieren ongunstig beïnvloeden. Dat blijkt uit een experimentele studie van de universiteit van Granada (Spanje).

Voor dit experiment werkten de onderzoekers met 20 Wistar-ratten, die in twee gelijke groepen werden verdeeld. De eerste groep kreeg een eiwitrijke voeding (45% van de ingenomen voedingsstoffen), terwijl de controlegroep voeding met een normaal eiwitgehalte kreeg. Het experiment duurde 12 weken.

De resultaten tonen een gewichtsverlies (tot 10%) bij de ratten die het eiwitrijke dieet volgden, maar zonder verbetering van het plasmalipidenprofiel (cholesterol, triglyceriden,…). Bovendien daalde het urinecitraat van deze ratten met 88% en steeg de zuurheid van de urine-pH met 15%. Bovendien nam het gewicht van de nieren van deze dieren abnormaal toe met 22%.

De hoofdonderzoekster, dokter Virginia Aparicio García-Molina, besluit dat het absoluut noodzakelijk is om een uitvoerige niercontrole uit te voeren bij personen die een proteïnedieet volgen.

De negatieve effecten van die diëten zouden echter ook afhankelijk zijn van andere voedingskenmerken, zoals het tekort aan fruit en groeten, die dankzij hun hoge kalium- en magnesiumgehalte de schadelijke effecten zouden kunnen compenseren.

Een evenwichtige en gevarieerde voeding is de basis voor een gezonde levensstijl.

bron: http://foodinaction.com/?p=23296

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.